Maailma luokkahuoneessa

29.10.2018

Miten isoja globaaleja kysymyksiä voi käsitellä koulussa?

Ilmastonmuutos, globalisaatio, pakolaisaallot ja maahanmuutto, valeuutiset ja disinformaatio. Miten isoja, monimutkaisia kysymyksiä, jotka ovat usein abstrakteja ja joilla on laajakantoisia seurauksia, voi tuoda luokkahuoneeseen käsiteltäväksi? Miten käsitellä koulussa ilmastoahdistusta, poliittisia jännitteitä ja uutisoinnista nousevaa negatiivista maailmankuvaa? Voiko opettaja voi toimia muutosagenttina maailman tulevaisuuden pelastamiseksi?

Globaalit kysymykset ovat myös sidoksissa kysymykseen siitä, miten muuttuvassa maailmassa voidaan paikantaa ne taidot, jotka ovat tärkeitä tulevaisuuden yhteiskunnassa, ja miten niitä tulisi peruskoulussa opettaa. Minkälaisia opettajia ja oppijia muuttuva maailma tarvitsee? Suuressa salikeskustelussa kuullaan näkemyksiä kouluhallinnon, politiikan, tutkimuksen ja opetuksen arjen asiantuntijoilta. Luemme ja tulkitsemme ristiin maailmanpolitiikan karttaa ja opetussuunnitelman perusteita sekä pyrimme luomaan siltaa näiden välille.

Keskustelijoina Tampere-talon suuressa salissa ovat Opetushallituksen johtaja Jorma Kauppinen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja kasvatustieteen apulaisprofessori Mari-Pauliina Vainikainen sekä tekoälytutkija Timo Honkela, Sitran vanhempi neuvonantaja, ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen ja toimittaja, tietokirjailija Johanna Vehkoo. Keskustelun juontaa toimittaja Riku Rantala.

Osana talk show -tyyppistä keskustelua kuullaan myös Tom Johnsonin (epä)onnistumisen filosofiaa käsittelevä teos Failing Tampere Filharmonian kontrabasisti Petri Mäkiharjun esittämänä.

Tervetuloa päivittämään ajatuksiasi koulusta, oppimisesta ja opettajuudesta!